Iedereen die voorleest weet het; voorleesmomentjes zijn goud waard. Voorleestijd is de tijd waarin je samen kijkt, luistert, praat en lacht. Door op jonge leeftijd dagelijks voor te lezen, creëer je ‘zin om te lezen’. Kinderen aan wie veel is voorgelezen, leren makkelijker lezen en schrijven. Ze weten al dat zinnen uit woorden bestaan en woorden uit letters. Omdat boekentaal verschilt van spreektaal, leren kinderen veel nieuwe woorden en uitdrukkingen. Dat geeft zelfvertrouwen als ze naar school gaan.
Versjes
Is er wat minder tijd voor een prentenboek? Kies dan eens voor een kort verhaal of een versje uit een voorleesbundel. Kinderen zijn dol op versjes en verhalen op rijm. Ze liggen goed in het gehoor vanwege de maat, de klank en het ritme. Door te luisteren naar rijmwoorden en de herhaling, leren kinderen klanken van elkaar te onderscheiden. Dat is belangrijk voor het toekomstige leren lezen. Lees gerust het verhaal of versje meerdere keren voor en volg de interesse van de kinderen.
Boeken met een extraatje
Boeken met flapjes, uitklapplaten, uitgesneden delen en doorkijkjes zijn voor kinderen altijd boeiend. Het is alsof je wandelt door een huis, langs het water, of door een bos waarin verschillende dieren verstopt zijn. Op elke bladzijde is er iets nieuws te ontdekken.
Tips
- Lees het boek eerst zelf voordat je gaat voorlezen. Waar gaat het precies over? Staan er moeilijke woorden in die je kunt uitleggen, en welke stukjes zijn spannend of grappig en kun je met je stem levendig maken?
- Maak van de voorleesmomenten een dagelijkse gewoonte.
- Lees hetzelfde boek een aantal keren voor. Dat biedt voor een kind houvast en herkenning.
- Geef een kind de gelegenheid om iets te zeggen tijdens het voorlezen. Stel vragen bij wat er te zien is in het boek.
- Vraag na het voorlezen eens naar hun eigen dromen en verwachtingen. Door erover te praten stimuleer je dat kinderen leren nadenken over het ontwikkelen van hun unieke talenten om dromen waar te maken.
Veel leesplezier!
Bron: voorleesgids 2022-2023 uitgave Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB)