Experience Lab

Activiteiten op de buitenschoolse opvang

Op onze buitenschoolse opvang locaties worden vele activiteiten georganiseerd. Op deze pagina ziet u een aantal van de activiteiten die door de pedagogisch medewerkers op de locaties, ondersteund door de activiteitencoördinator, worden gedaan.

De BSO-locaties van Monter Kinderopvang werken samen met diverse partners in de buurt en in de regio. Denk bijvoorbeeld aan een viswedstrijd in samenwerking met de plaatselijke dierenwinkel, een bezoek aan de Mega Modder Monster Challenge etc.

Maar ook aan de hand van thema’s organiseren de pedagogisch medewerkers allerlei inspirerende activiteiten op de locaties. Bijvoorbeeld zelf kleding maken bij het thema ‘Kleding’, sterrenkijkers maken bij het thema ‘Ruimte en Sterren’, eetbare slijm of bibberbotjes maken bij het thema ‘Doe een proef met Professor Zoef’ of buiten griezelige soep maken tijdens Halloween.

Experience Lab

Het doel van het eerste Experience Lab is om 8 tot 18-jarigen op een vernieuwende manier te stimuleren in het ontwikkelen van de zogeheten ’21st century skills’. Het Experience Lab werkt met steeds wisselende thema’s zoals techniek en robotica.

Experience lab

Wisselende thema’s in het Experience Lab

In het Experience Lab kunnen kinderen werken aan eigentijdse vaardigheden en hun talenten ontdekken. De 21st century skills zijn ‘skills’ die zij nodig hebben om nu en in de toekomst succesvol te zijn.

Het mobiel lab biedt steeds wisselende thema’s zoals bouw je eigen game, vloggen/nieuwe media, robots & programmeren maar ook kunst & muziek en activiteiten rondom maatschappelijke en sociale vaardigheden.

Lab op locatie

Regelmatig komen er ook materialen naar de verschillende locaties onder de noemer Experience Labs. Op verschillende locaties worden online en offline sport/spel en (computer)techniek-activiteiten aangeboden. Uitdagend aanbod voor kinderen vanaf 8 jaar dat aansluit bij hun interesses en belevingswereld waaronder virtual reality, technisch lego, robots programmeren, Traxxas rc control, boogschieten, you.fo, basis werken met scratch, micro:bit, dash robot en ozobots.

 

Picoo

Picoo is een controller en spelcomputer in één, speciaal ontwikkeld om kinderen samen (buiten) te laten bewegen, terwijl ze het gevoel hebben dat ze aan het gamen zijn. Tijdens de (inter)actieve games heeft iedere deelnemer een eigen controller, die onderling met elkaar in verbinding staan. Met coole lichten, geluid en zelfs trillen worden traditionele spelletjes, zoals tikkertje en verstoppertje, in een compleet nieuw jasje gestoken. Probeer de bliksem te vangen in Bliksemsnel, ontwijk de zombies in Zombierun of ga op zoek naar de spion in Spionnenjacht. Picoo zorgt voor eindeloos actief speelplezier!

In het filmpje ziet u de kinderen in actie met de Picoo’s.

Reacties van kinderen:

“Ik vind het leuk dat we zoveel lol hebben en iedereen mee doet”

“Je kan met elkaar spelen, dat is leuk!”

Letters en draadfiguren solderen

Ook solderen wordt als Experience Lab activiteit aangeboden op de locaties. Letters, hartjes en andere draadfiguren zijn doorgaans favoriet. Solderen is een precisiewerkje. De kinderen zijn dan ook heel geconcentreerd bezig, zoals ook blijkt uit dit nieuwsbericht naar aanleiding van de soldeeractiviteit op BSO de Zeepaardjes.

 

Solderen op BSO SKDH

Buiten koken

De kinderen van onze BSO-locaties gaan regelmatig buiten koken. Ze maken bijvoorbeeld griezelige soep. De kinderen helpen met het snijden van de ingrediënten voor in de soep en het maken van de gehaktballetjes. De 8+ kinderen maken buiten, samen met meester Jauke, de soep op een houtvuurtje in een grote ketel.

Werken aan een thema

De kinderen op de buitenschoolse opvang werken vaak met een thema. Halloween is een thema waar bijvoorbeeld in de herfstvakantie aan gewerkt wordt. De kinderen gaan druk aan het knutselen, er worden boodschappen lijstjes gemaakt, versieringen opgehangen en opdrachten gegeven aan de pedagogisch medewerkers. De kinderen maken verschillende griezelige lekkernijen zoals; afgehakte vingers, spookeieren, slijmerige oogballen, Oreo vleermuizen, weerwolven van ontbijtkoek, krakerig popcorn en nog veel meer engs. Een beetje nep bloed hier en daar, vuilniszakken voor de ramen, spannende sfeerlichten en muziek. Dan kan het Halloween feest beginnen. Met zijn allen genieten we van een griezelig buffet.

BSO kinderen op pad

De kinderen van de BSO gaan tijdens de vakanties regelmatig op excursie naar bijvoorbeeld De Helderse Vallei,  Landgoed Hoederdaell of Natuurinformatiecentrum ’t Kuitje.

Wadexcursie ’t Kuitje
Onder leiding van een gids worden de kinderen meegenomen het wad op. Er wordt van alles verteld over het leven op en in de bodem van het wad. Ook gaan de kinderen in de bodem zoeken naar levende dieren en met een schepnet zoeken naar vissen, krabben en meer. De kinderen krijgen ook de kans om verschillende plantjes, zoals bijvoorbeeld zeekraal, te proeven.

Krimpie Dinky

Een van de activiteiten die we op de BSO doen is dat we aan de slag gaan met Krimpie Dinky (krimpfolie). De kinderen maken een tekening, knippen deze uit en hij gaat de oven in. Als de tekening uit de oven komt is hij kleiner en dikker geworden en kan hij aan de sleutelbos.