Back to school!

Blog, Blog Pedagogiek

De zomervakantie is alweer bijna voorbij. Na 6 weken buitenspelen met vriendjes/vriendinnetjes, leuke uitstapjes maken, spelletjes spelen, activiteiten doen op de vakantieopvang, later naar bed gaan, langer blijven uitslapen, hier in Nederland of in het buitenland, is het toch echt weer tijd om naar school te gaan. Wij hopen dat jullie hebben genoten van de zomervakantie.

Het kan best even schakelen zijn om weer in het ritme van school te komen voor zowel het kind, als voor u, de ouder. Daarom geven wij hieronder een aantal tips om de overgang naar het nieuwe schooljaar zo gestructureerd en ontspannen mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: Kom weer in het ritme

Probeer om een paar dagen voordat de school of kinderopvang begint, weer in het ritme te komen door wat vroeger naar bed te gaan, eerder op te staan en zo langzaam aan weer bezig te zijn met het schoolritme.

Tip 2: Nieuwe schoolspullen kopen

Ga gezellig samen naar de winkel en laat uw kind zelf kiezen wat hij/zij nodig heeft, zoals, pennen, kleurpotloden, stiften, een nieuwe rugtas of een broodtrommel. Misschien heeft uw kind een groeispurt gehad in de vakantie en kan het wel wat nieuwe gymkleding gebruiken.

Tip 3: Lees of praat erover

Voor sommige kinderen kan het helpen om de dagen ervoor te praten over de groep, de pedagogisch medewerkers, de vriendjes/vriendinnetjes of om boeken voor te lezen over het weer naar school gaan. Hierdoor ‘overkomt’ het ze minder en kun je ook eventuele zorgen bespreken en misschien wel wegnemen. Boekentips over het weer naar school gaan, vindt u via de link: Catalogus (bibliotheek.nl).

Tip 4: Maak ruimte voor rustmomenten

De eerste dagen naar school of op de kinderopvang kunnen best intensief zijn voor de kinderen. Geef kinderen de tijd om de nieuwe opgedane prikkels te verwerken. Plan niet gelijk te veel (speel)afspraken, maar maak juist ruimte voor rustmomenten na de school- en opvangdagen.

Tip 5: Maak gebruik van een weekplanner

Voor u als ouder hebben wij als tip om een weekplanner te gebruiken, waar iedereen zichtbaar is, wanneer hij/zij naar de opvang, sportclub of naar een andere afspraak gaat. Een eenvoudige planner maakt de week visueel; het kind ziet wat hem of haar te wachten staat. Er zijn ook planners met magneten verkrijgbaar die voor peuters begrijpelijk zijn. Via deze link vindt u enkele voorbeelden van handige weekplanners: weekplanners.

Geef jezelf en de kinderen de tijd om te wennen aan deze nieuwe periode en vergeet vooral niet om ook na te genieten van de zomervakantie!

Wij wensen iedereen een fijne start van het nieuwe schooljaar toe.

Liefs, Team Pedagogiek