Vertel eens: Inyo (9) en Katie (11) spelen het liefst een potje voetbal

Blog

De kinderen van nu, zijn de volwassenen in de wereld van morgen. Wat houdt hen bezig? Waar worden ze blij van? En hoe zien ze zichzelf in de toekomst? In deze nieuwe rubriek ‘vertel eens’ laten we hen aan het woord.

Katie (11 jaar) en Inyo (9 jaar) kennen elkaar al heel lang en zijn dikke vrienden. Beide zitten op de Koningin Julianaschool en komen al sinds groep 1 bij BSO de Schatkist op de Bankastraat in Den Helder.
Inyo en Katie horen bij de iets oudere kinderen op de BSO. Ze gaan het liefst samen naar het schoolplein voor een potje voetbal. Soms mogen ze met zijn tweeën gaan. “Als de lantaarnpalen aangaan moeten we terug zijn op de BSO. Maar ja, dat is in de winter natuurlijk.” De nieuwe tuin bij de BSO vinden ze wel heel mooi geworden. Enthousiast rennen ze naar buiten waar Katie het duikelrek demonstreert en Inyo laat zien hoe behendig hij is met de basketbal.

Wat doen jullie het liefst op deze BSO?
Inyo: “Buitenspelen op het schoolplein!” Dat doet hij met Katie, of met een ander vriendengroepje. “Met onze gang. Zo noemen wij ons vriendengroepje. Maar ik vind de nieuwe spullen buiten bij de BSO ook heel leuk. Het rek stond eerst anders. En de zandbak is ook nieuw. En deze boomstammen ook, het gras, het speelhuisje en die hut…” Alles wordt benoemd, ook de tegels die opnieuw zijn gebruikt op een andere plek. Ze zijn er best over te spreken. Het basketbalveldje vinden ze het leukst. “Daar spelen ook kinderen die niet op de BSO zitten, als het hier dicht is.”

Hoe vond je het thuis / of op de BSO tijdens de Coronacrisis?
Katie’s moeder werkt in een cruciaal beroep, dus Katie was ‘gewoon op de BSO’. Ze vond het raar om van haar opvangjuf  als een ‘echte juf’ les te krijgen. “En met kinderen van een andere BSO in de ‘klas’ zitten, dat was ook wel apart.” Inyo was thuis. Hij vond het soms ook wel fijn dat hij zo veel met zijn moeder samen kon zijn. “Maar thuis mijn schoolwerk maken was wél lastig. En mijn moeder wist ook niet altijd precies hoe alles moest.”

“Mijn droom is om profvoetballer te worden. En anders word ik tandarts.”

Wat is je lievelingsdier?
“Een hond!”, klinkt het zonder aarzelen. “Daar kun je lekker mee stoeien en knuffelen.”

Stel, je mag iemand van een andere BSO interviewen. Wat zou je hem of haar dan vragen?
“Of ze Roblox hebben”, zegt Katie. Ynio zou vragen of ze ook Fortnite spelen. “Je kunt dat in je eentje doen. Maar het is veel leuker om dat met vrienden te spelen.”

Wat is je grootste droom?
Met Ronaldo als Inyo’s favoriete topsporter, is het niet zo gek dat hij ervan droomt profvoetballer te worden. Katie wil dat ook: “Eerst zat ik op wel drie sporten: tennis, basketbal en voetbal. Maar nu alleen nog op voetbal, bij het damesteam.” Inyo:” We zitten alle twee bij FC Den Helder. Ik zit in een team tot 12 jaar. Soms denken ze ook dat ik al 12 ben. Dat snap ik dan niet. Ik zie er toch niet uit als 12?“ Op een scooter rijden is ook een droom van Inyo, maar dat is nog een paar jaar wachten. “Ik ken een jongen van 14 die al op een scooter rijdt, dat mag helemaal nog niet!”

Mocht een carrière als profvoetballer er niet inzitten dan wil Katie ook wel tandarts worden. “Ja, ik weet dat het heel wat anders is!“ Maar ze heeft er al veel ervaring mee. Inyo: “Ja, jij zit ook echt de hele tijd bij de tandarts.” Katie: “Ik was gevallen en toen is mijn voortand afgebroken. Het was al mijn echte tand, en daaronder was het dood. Dus de tandarts heeft het weer gemaakt.” Daarvoor moest ze ook ‘een zenuwbehandeling’ ondergaan. Dat wil ze later ook doen, als ze tandarts wordt.