Nationale Buitenspeeldag

Blog Sara

Vandaag, 9 juni 2021 is de nationale buitenspeeldag, georganiseerd door Jantje Beton. Sinds vorige week is het lekker weer buiten. Al kan je ook heerlijk buiten spelen als het waait, koud is of zelfs als het regent. Heerlijk om te vliegeren in de wind of te stampen in de plassen!

Vroeger

Ikzelf ben opgegroeid in de grote stad. Toen ik nog een klein meisje was speelde ik voornamelijk in de grote, diepe tuin achter ons huis. Dit was niet alleen onze tuin, meerdere woningen kwamen hierop uit. Maar ik mocht wel overal spelen. Ik kon heerlijk struinen door en tussen de bomen, door de varens en het hoge gras. Ook het geluid van de grasmaaier, gewoon zo’n ‘ouderwetse’ die je moet aanduwen, kan ik zo weer naar boven halen. Ik weet nog dat ik een middag had gespeeld en van varens een bedje had gemaakt voor lieveheersbeestjes. Mijn moeder was daar niet zo blij mee, het waren veel varens die ik had geplukt….. maar het waren wel mooie bedjes geworden.

Voor ons huis was er een klein pleintje met een glijbaan en een duikelrek. Uren was ik hier te vinden. Met en zonder vriendjes. Heerlijk vond ik het. Ik had toen nog geen broers of zussen waardoor ik de sociale vaardigheden hier kon oefenen.

De buitenspeelruimte

De buitenruimte speelt een belangrijke rol bij het stimuleren van de spelbeleving binnen SKDH. Deze is uitnodigend en functioneel ingericht. Buiten zijn, levert andere ervaringen op. Kinderen kunnen er rondrennen, klimmen, graven, met de wind spelen en zich verstoppen. Of juist rustig zitten of liggen op het gras of op een kleed. Buiten zijn is natuur beleven. Het ervaren van verschillende weersomstandigheden inspireert kinderen om de verschillende seizoenen te leren kennen. Voor de allerjongsten is er buiten eveneens een afgeschermde plek waar ze veilig kunnen bewegen, spelen en ontdekken.

Natuurbeleving

Naast het spelen in de buitenruimte trekken we ook de natuur in om aan natuurbeleving te doen. We bezoeken hierbij een park, het bos, het strand, de duinen, de dijk, landgoed Hoenderdaell of de Helderse Vallei. De kinderen doen hierbij zintuigelijke ervaringen op. Kinderen ontdekken de wereld door te proeven, kijken, ruiken, voelen en te luisteren.

Vaak wordt er ook “gewerkt” met het natuurlijk materiaal. Dit materiaal wordt dan op diverse manieren onderzocht en/of ingezet bij creatieve activiteiten. Met de Helderse Vallei hebben we een samenwerkingscontract waardoor kinderen vanaf twee jaar regelmatig aan activiteiten van de Helderse Vallei deelnemen. Kinderen leren mede hierdoor al op jonge leeftijd over alle elementen uit de natuur.

Lummelen

Zoals in een vorig blog over lummelen, geschreven door Jacqueline Poiesz, is het buitenspelen ook de ideale plek om te lummelen. Lummelen staat voor niks doen waarbij je in een lekkere positie ruimte geeft aan je gedachten. Bijvoorbeeld lekker op een kleedje buiten in de schaduw onder een mooie grote boom. Heerlijk je gedachtes de vrije loop laten gaan. Dit zorgt voor ontspanning en ontstressen. Je verveelt je niet, in tegendeel, er is ruimte om alle prikkels en alle opgedane ervaringen een plekje te geven.

Geniet van het buitenspelen, we kunnen altijd nog naar binnen.

Beleidsmedewerker/ pedagogisch coach

Handtekening Sara