Werkervaring teamleider

Suzanne Tacx

Dit is Suzanne Tacx, Suzanne is pedagogisch medewerker bij Monter Kinderopvang en werkt bij BSO de Vliegende Vissen in Den Helder. Na te zijn gestart met het BBL-4 traject van Monter Kinderopvang in samenwerking met VONK is Suzanne enthousiast geworden over de BSO. “De diversiteit van het werk op de BSO vind ik geweldig, je gaat ‘s morgens naar je werk en weet vaak nog niet precies wat er die dag gaat gebeuren!”

 

Van sport naar kinderopvang?

Suzanne is begonnen met studeren bij VEVA, de vooropleiding van de Koninklijke Marine. Daar kwam ze erachter dat “het sportgedeelte van de opleiding het leukst was, daarom ben ik na het afronden van VEVA naar mbo 4, sport en bewegen gegaan.” Suzanne gaf aan dat ze niet goed wist wat ze wilde tijdens haar opleiding. Eén ding wist ze zeker, “tijdens de opleiding word je het liefst naar HBO doorgeduwd zoals fysiotherapeut, maar daar lag mijn passie niet.”

De vader van Suzanne, Hans-Peter, is ruim 21 jaar in dienst geweest bij Monter Kinderopvang. Hans-Peter dacht dat Suzanne na haar opleiding ook in de BSO mocht werken, nadat ze dat had uitgezocht bleek dat te kloppen. Door de fijne herinneringen die zij heeft als kind bij de BSO zag Suzanne de stap goed voor zich. Vol enthousiasme heeft Suzanne zich ingeschreven voor de BBL-opleiding en leert ze naar eigen zeggen elke dag op de BSO.

 

“Elk kind en elke dag is anders”

Op de vraag wat Suzanne vindt van haar vak wist ze meteen wat voor haar het waardevolste is aan het werk als pedagogisch medewerker. “Vooral de liefde die je terugkrijgt van kinderen, ‘bedankt juf dat was echt superleuk.”

Suzanne is een aanpakker die het liefst buiten is met de groep. “Buitenspelen is sowieso supergezond, kinderen krijgen frisse lucht én werken aan sociaalemotionele ontwikkeling. Buiten sporten in een team of het tegen elkaar opnemen draagt daar zeker aan bij!” Naast buitenspelen is het belangrijk dat een pedagogisch medewerker activiteiten weet te organiseren, zowel buiten als binnen, vindt Suzanne. “Structuur bieden en de lege plekjes op de dag creatief opvullen met knutselen, activiteiten, sport en het belangrijkst, de activiteiten die kinderen inbrengen.”

Ze gaf ook aan dat je flexibel moet zijn naarmate je met wat oudere kinderen werkt. “Soms zijn de kinderen het niet met me eens, dan heb ik een tekenopdracht neergelegd en uitgelegd en dan is het ‘nee ik wil loomen’ en dan doen we dat lekker.”

 

Zelfontwikkeling door de kinderopvang

Suzanne ziet zichzelf veranderen sinds zij in oktober is begonnen bij Monter Kinderopvang. “Ik denk dat je heel erg groeit, ik ben ook echt gegroeid als mens. Ik weet nu wat beter hoe ik moet handelen in lastigere pedagogische situaties. Ik ben ook zelfverzekerder geworden en heb geleerd om het ook te zeggen als ik het ergens niet mee eens ben.” Suzanne geeft ook aan dat ze altijd wat terughoudender is geweest, door haar werk in de kinderopvang leert ze meer op de voorgrond te treden/ de leiding te nemen.

“De ondersteuning van mijn collega’s zorgt er ook voor dat ik mezelf kan ontwikkelen als pedagogisch medewerker.” Suzanne geeft aan dat ze vanuit haar opleiding niet zo sterk heeft leren handelen als een pedagogisch opgeleide collega. “Als ik een lastige situatie meemaak kan ik altijd aankloppen bij mijn collega’s of bij de pedagogisch coaches van Monter Kinderopvang. Met een duwtje in de juiste richting van onze pedagogisch coach leer ik onwijs veel.”

Een praktisch voorbeeld is Suzanne haar collega Roviëtte, met ruim drie jaar ervaring in de BSO probeert Suzanne van Roviëtte, maar ook haar andere collega’s te leren. “Op mijn eerste dag hadden twee kinderen ruzie, waar ik even van schrok. Roviëtte kwam erbij, en dat gaf mij de gelegenheid om goed op te letten hoe je een ruzie oplost. Je bent natuurlijk geen politieagent, dus eerst probeer je het henzelf te laten oplossen. Lukt dat niet, hoor je allebei de kanten van het verhaal aan en dan ga je het samen oplossen.”

 

Een sociaal beroep

Suzanne geeft ook aan hoe belangrijk het sociale aspect van haar beroep is. “Ik houd ervan om een babbeltje te maken met de kinderen en om te vragen hoe hun dag is gegaan, zo bouw je een band op. Ook bij collega’s vind ik dit belangrijk, alleen al een ‘hoe gaat het’ kan heel veel betekenen.”

De band met ouders is ook belangrijk. Suzanne vindt het belangrijk dat ouders zien dat er leuke ‘meesters en juffen’ op de groep staan. “Als ouders hun kind op komen halen raak je al snel aan de babbel. Soms komt er dan ook echt een gesprek uit en leer je de ouders ook een beetje kennen. Die gesprekken zijn natuurlijk het leukst als het kind het naar de zin heeft gehad.”

 

“lekker in beweging zijn”

Het organiseren van activiteiten en de liefde die je terugkrijgt van kinderen staan centraal in het werkgeluk van Suzanne. “Als een kind bijvoorbeeld is gevallen en een knuffel nodig heeft, geef ik die graag. Daarnaast is het lekker in beweging zijn met kinderen het allerleukst. Zo veel mogelijk dingen doen!”

“Het maakt niet uit wat je achtergrond is, je komt echt op je plek hier. Ook met een opleiding ‘sport en bewegen’ of iets anders. Door het inzetten van je kwaliteiten vind je je draai.” De pedagogische kennis van Suzanne haar collega’s op de groep is waardevol. “Mijn collega’s vullen mij aan, waar ik vanuit mijn kracht als activiteitenaandrijver weer een aanvulling ben op het team.”

Ben jij ook benieuwd of je kan komen werken in de buitenschoolse opvang? Doe dan de diplomacheck op Diplomacheck | Kinderopvang werkt! (kinderopvang-werkt.nl).