Vertel eens! Eva (6 jaar): “Appelstroop is beter want daar zit geen suiker in.”

Blog


De kinderen van nu, zijn de volwassenen in de wereld van morgen. Wat houdt hen bezig? Waar worden ze blij van? En hoe zien ze zichzelf in de toekomst? In de rubriek ‘vertel eens’ laten we hen aan het woord. 


Eva (6 jaar) komt al op BSO de Appelgaard sinds de opening in oktober 2019. Haar broer Tom (4 jaar) zit er ook. Nu zit ze nog in groep 2 op basisschool De Mient. Na de zomer gaat ze naar groep 3. “Daar is mijn klas”, zegt ze terwijl ze naar het lokaal wijst dat uitkijkt op De Appelgaard. “En straks zit ik hierachter.” Groep 3 maakt gebruik van een noodlokaal achter het speelbos van De Appelgaard. “Dan ga ik leren lezen en schrijven. Maar dat kan ik nu ook al.” Ze schrijft direct haar naam op het schrijfblok om te laten zien hoe goed dat al lukt.

Wat vind je het leukst om te doen op deze BSO?
Naast ‘loomen’ (armbandjes en andere vormen maken met gekleurde elastiekjes) speelt Eva graag in de zandbak onder de veranda. Ze vindt het rollenspel in de groentewinkel ook erg leuk. Soms speelt ze de verkoopster, soms de klant. “Ik koop dan wortels. Die vind ik erg lekker.” Als ze moet kiezen tussen een ijsje en wortels, dan gaat ze toch voor het ijsje. Is een wortelijsje dan misschien een idee? “Nee, die hoef ik niet.”

Wat is je grootste droom?
“Ik wil bij de brandweer, net als papa. En ik wil ook boerin worden, dan ga ik koeien melken. Dat kan ik al.” Eva vertelt dat ze buurvrouw Linda vaak helpt met koeien melken in de nieuwe stal.  Toen ze nog 4 jaar was heeft ze dat ook met de hand gedaan, in de oude stal. Maar nu is het een machine: “Ik hoef alleen maar die dingen aan de koe te doen. De machine doet alles.”

Wat is het eerste dat je doet als je ’s ochtends wakker wordt?
“Dan ga ik ontbijten met mama en Tom. Een boterham met hagelslag. Of nee, met appelstroop. Dat is beter want daar zit geen suiker in.”

Van welke muziek hou je het meest?
“Muziek van Elsa (Frozen) en K3.” Van K3 vindt ze alle drie de zangeressen even leuk. Zelf houdt ze ook van zingen. Alleen niet ’s ochtends vroeg. “Dan werken mijn mond en mijn buik nog niet.”

Filmpjes van Paw Patrol kijkt ze ook heel graag. Daar heeft ze ook een handdoek van meegenomen op deze warme dag. “Deze hond heet Skye. Onze buren hebben ook een hond. En mijn oom ook. Ik zou zelf ook wel een hond willen, een echte. Katten niet. Die zijn niet leuk want die krabben.”

Heb je nog andere dingen die je graag wilt vertellen over jezelf?
“Thuis speel ik met Lego. Ik heb een groot Legohuis gebouwd. Maar Tom heeft dat kapot gemaakt. Nu moet ik het terugbouwen.” Of Tom haar daarbij kan helpen, vraag ik. “Nee, dan doet hij alles verkeerd. Dan stopt hij het dak in de woonkamer. En ik heb een hele moeilijke gebruiksaanwijzing gemaakt. Die kan hij niet lezen.” Ze speelt vaak met haar broertje: “Maar ik wil ook met anderen spelen. Ik wil gewoon ook wel eens meisjesdingen doen.”